Zdrojem této studie jsou výsledky měření od Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996) a Sanatorium Oberthal (2002).
Studie to není nijak lichotivá, protože přesvědčivě dokládá náš vztah k životnímu prostředí, kdy se nám vše, co do něj vkládáme, vrací. Skladba naší stravy v drtivé většině neodpovídá požadavkům našeho organismu, a když už je na talíři poskládáno vše, jak má být, je tato porce vlastně chudá na vitamíny, minerály a stopové prvky. Vzhledem k době, kdy tato studie vznikla, bude současná situace ještě horší.
Co nám tedy vlastně zbývá, když nemáme vlastní zahradu a námi kontrolovanou sklizeň? Měli bychom volit menší zlo a ne nad vším jen mávnout rukou. Pokud si alespoň občas uděláme čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávu, docílíme tím díky zpracování většího množství ovoce nebo zeleniny, které bychom jinak na posezení nesnědli, většího příjmu potřebných látek. Další volbou jsou doplňky stravy a to pokud možno přírodní. Přírodní doplňky (zelený ječmen, vojtěška, lněný olej…) mají pro náš organismus to nejpřijatelnější složení a nejlepší využitelnost.
Podle oficiální zprávy WHO (světové zdravotnické organizace) v současné době a v našich podmínkách chybí každému z nás v běžně dostupné stravě zhruba 50% vitamínů a 60% minerálů. Ale třeba obyvatelé amazonských pralesů si zatím se složením stravy lámat hlavu nemusí. Ale to by nebyla civilizace, aby si je za nějakou dobu nenašla a nepřivedla je na “správnou cestu”.
Kde se vitamíny a minerály ztrácí? Vyslovíme pouze úvahu, ale jsme přesvědčeni, že velmi blízkou skutečnosti. Na stav ovoce a zeleniny má velký vliv znečištěné prostředí v podobě kyselých dešťů, mnohdy až nesmyslného chemického hnojení a užívání chemických postřiků. Ovoce a zelenina se sklízí nezralé, aby vydržely dlouhé převozy do obchodů a následně skladování, kde se různými postřiky dociluje delší trvanlivosti, některé ovoce se nechává chemicky “dozrát” a mohli bychom pokračovat dále a dále… A řešení? Musíme se naučit říci si o kvalitu, odmítnout špatné zboží i přes jeho nízkou cenu a snažit se vybírat nejlepší z toho, co je pro nás dosažitelné.
Stav vitamínů a minerálů v mg na 100g vybraných vzorků ovoce a zeleniny v letech 1985, 1996 a 2002. Ta procenta, nevěští nic dobrého.
© copyright biorezonance most. Jakékoli užití obrázků včetně převzetí, šíření nebo dalšího využití bez souhlasu autora není dovoleno.