© copyright biorezonance most. Jakékoli užití obrázků včetně převzetí, šíření nebo dalšího využití bez souhlasu autora není dovoleno.

Velcí pomocníci

 

V poslední době se na nás valí zelená lavina a to v podobě čím dál tím více (či méně) oblíbených zelených potravin. Některými jsou tyto doplňky stravy zavrhovány a některými jsou vynášeny do nebes. Co za jejich oblibou stojí? Zřejmě jedním z nejsilnějších důvodů je snižující se kvalita ve velkém pěstované a chemicky ošetřované zeleniny a zrovna tak ovoce. Málokdo z nás má tu možnost nakupovat ekologicky čisté a hlavně zralé, to znamená nepodtržené, a od chemie čisté ovoce a zeleninu.

Díky způsobu, jakým se ovoce a zelenina v drtivé většině pěstuje a v jakém stavu se dostává na pulty obchodů, se za posledních pár let velmi výrazně snížil obsah minerálů a vitamínů v této rostlinné stravě. O stavu kvality ovoce a zeleniny velmi vypovídá například analýza provedená - Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002), kterou si můžete prohlédnout na další stránce.

Samozřejmě, že hodnoty jsou pouze orientační, protože každá plodina roste v jiných podmínkách a tím pádem obsahuje jiné množství vitamínů a minerálů. Obsah těchto látek je velmi ovlivňován například kyselými dešti, které odebírají minerály z půdy a tím pádem následně z rostlin, délkou slunečního svitu a spoustou dalších okolností. Ale je zde jasně vidět výrazný úbytek živin během krátké doby.

A proto mnozí z nás sáhnou po zelených potravinách, které jsou velmi dobrým zdrojem chybějících vitamínů a minerálů. Ale i zde dobře vybírejme podle kvality, abychom nekupovali pouze zelenou barvu bez výraznějších účinků. Nejznámějšími zástupci zelených potravin jsou zelený ječmen, vojtěška, která vyjde levněji než ječmen, ale ječmen je pro mnohé chutnější a jemnější, zelená pšenice, chlorella a spirulina. Všeobecně se dá říci, kromě jiného, že ječmen, pšenice a vojtěška nastartují buněčnou očistu, zatímco řasy chlorella a spirulina spíše odvádí z těla nečistoty.

Mezi dalšími pomocníky můžeme jmenovat , lněný olej, mumio, citricidal (ten skutečný silný koncentrát), schindeleho minerály, enterosgel a další a další... Všem ostatním neuvedeným pomocníkům se tímto omlouváme, ale v tuto chvíli popisujeme pouze ty, s kterými máme osobní zkušenost.

Schindeleho minerály sice vybočují z organických potravin, což je nejčastější námitka, kterou slýcháme. S tím nezbývá než souhlasit, jsou anorganické. Na druhou stranu se nikdo nepozastavuje nad tím, že den co den do sebe miliony lidí po celém světě ládují anorganické vitamíny a minerály vyrobené farmaceutickými firmami a berou to jako samozřejmost. Reklama je prostě reklama.

 

Závěrem bychom si měli říci, že jakékoli potravinové doplňky jsou pouze něco navíc ke stravě, jsou jen přilepšením a doplněním chybějících minerálů, vitamínů v případě nevyvážené stravy. Vidíte, vitamínů :o) A jak je to s vitamínem C u Vás? Proč zrovna s vitamínem C? Je opravdu velmi důležitý a stojí za to, abychom mu věnovali větší pozornost.

 

Ovšem ani ty “zaručeně nejlepší” potravinové doplňky nemohou plnohodnotně nahradit kvalitní vyváženou stravu. Rovněž neuvážené a nevyvážené užívání doplňků může vykonat opačný účinek. Takže, vše s rozumem a rozvahou :o)